Kolesarjenje
Kolesarjenje
Tu povzemam nekaj kratkih sestavkov iz biografije profesionalnega kolesarja (v nadaljevanju bo lahko razvidno, zakaj je za primer profesionalnega športa izbrano prav kolesarstvo):
"Takoj zaspim. Preveč sem utrujen, da bi težko zaspal. Toda ker se ponoči z razbolelim telesom večkrat zbudim, spim vsega skupaj morda le štiri ure. Premalo. Telo je utrujeno in psihično sem iz dneva v dan bolj izžet. Zato ponoči tudi večkrat sanjam, kako dirkamo s kolesom. ... Vedno imam le cel kup težav. Zelo pogosto sanjam, kako padem s kolesom. Na cesti s kolesom zapnem v drugega in zgrmim prek krmila proti asfaltu." (Vir: 122)
"Takoj zaspim. Preveč sem utrujen, da bi težko zaspal. Toda ker se ponoči z razbolelim telesom večkrat zbudim, spim vsega skupaj morda le štiri ure. Premalo. Telo je utrujeno in psihično sem iz dneva v dan bolj izžet. Zato ponoči tudi večkrat sanjam, kako dirkamo s kolesom. ... Vedno imam le cel kup težav. Zelo pogosto sanjam, kako padem s kolesom. Na cesti s kolesom zapnem v drugega in zgrmim prek krmila proti asfaltu." (Vir: 122)
Re: Kolesarjenje
"Na dirki zmaga kolesar, ki lahko najbolj trpi. Takrat ko te najbolj boli, takrat lahko narediš razliko." (Vir: 122)
"Pomočniki trdo garajo in žrtvujejo vse za svojega kapetana. Zanj režejo ubijalski nasprotni veter, ga čakajo in spodbujajo. Potrpežljivo čakajo na svojo priložnost, toda končni cilj je le zmaga kapetana. ... Zmagovalec nagrado razdeli na enake dele. ... enega izmed teh enakih delov pa razdelijo še med mehanike in maserje." (Vir: 122)
"Ne glede na vse spremembe je zato kolesarstvo nekoč, pa nato v mojih časih in danes, ko je Slovenija postala kolesarska veselila, ostalo eden najbolj fizično krutih in psihološko zahtevnih športov." (Vir: 122)
Vse napisal/-a: Maj 30, 2024, 4:58 pm»Rogliča sem izbral, ker je zelo močno osredotočen, discipliniran, za svoj uspeh v športu je pripravljen narediti vse. Ima izjemne fizične sposobnosti za vrhunskega športnika, z razreševanjem mentalnih ovir pa bi bil še boljši.« (Vir: 11)
Vse napisal/-a: Maj 30, 2024, 5:00 pm"O tem se veliko pogovarja s svojimi varovanci. »Primož recimo ima disciplino in miselnost zmagovalca, sem pa začutil, da se na trenutke počuti, kot da si ne zasluži nekaterih zmag v karieri, in si zato podzavestno postavlja ovire. Če bi te ovire odpravil, bi bil lahko najboljši kolesar vseh časov!«" (Vir: 11)
Vse napisal/-a: Junij 24, 2026, 3:50 pm"Druga sitnost, patelarni tendinitis, pogosto imenovan skakalno koleno, se lahko pojavi zaradi ponavljajoče se obremenitve kolenske tetive med kolesarjenjem, kar povzroči majhne raztrganine v tetivi, posledično vnetje in bolečino.
Tudi v tem primeru je vključitev vadbe moči lahko koristna, vendar je najučinkovitejši pristop postopno povečevanje obsega treninga, da se izognemo preobremenitvi." (Vir: 15)