Re: Rak
Znižanje tveganja za nastanek določenih rakov pri ljudeh se z intenzivno telesno dejavnostjo giblje med 10 in 20 odstotki. (Vir: 46)
1. Statistik bi najbrž dejal, da ima telesna dejavnost premajhen odločujoč delež.
2. Pogrešam vsaj naštetje še drugih načinov za znižanje tveganja.
1. Statistik bi najbrž dejal, da ima telesna dejavnost premajhen odločujoč delež.
2. Pogrešam vsaj naštetje še drugih načinov za znižanje tveganja.
Vse napisal/-a: Maj 30, 2024, 4:11 pm"Ali je alkohol zdrav za srce in žile?
Čeprav so nekatere raziskave nakazale, da utegne alkohol ugodno vplivati na zdravje srca in žilja, danes vse več raziskav kaže, da je pitje alkohola, tudi v majhnih količinah (že 1 kozarec vina na dan za moške oziroma 1/2 kozarca vina na dan za ženske), povezano s povečanim tveganjem za nastanek nekaterih vrst raka (na primer rak trebušne slinavke in rak dojke) in drugih bolezni ter z možnostjo tveganega pitja ali zlorabe. Uživanja alkoholnih pijač zato na splošno ne priporočamo." (Vir: 103)
"Čeprav je trenutno rak glavni vzrok umrljivosti pri moških, pri ženskah pa je na drugem mestu, se z leti povečuje tudi preživetje bolnikov, in sicer se je relativno petletno preživetje v približno treh desetletjih s 30 odstotkov povečalo na 60." (Vir: 13)
"Rak nastane iz ene same mutacije v eni sami celici, ki se potem deli in deli, s tem pa se poveča možnost, da se takšne celice razširijo po telesu.
Izjemno pomembno je torej, da raka čim prej ujamemo in zdravimo lokalno. Če ga odkrijemo zelo zgodaj, ga lahko v velikem odstotku pozdravimo že z manjšim kirurškim posegom ali obsevanjem manjšega predela." (Vir: 13)
Izjemno pomembno je torej, da raka čim prej ujamemo in zdravimo lokalno. Če ga odkrijemo zelo zgodaj, ga lahko v velikem odstotku pozdravimo že z manjšim kirurškim posegom ali obsevanjem manjšega predela." (Vir: 13)
"Za Slovenijo imamo zelo natančne podatke, saj jih vestno vodimo v registru raka.
Merilo je podatek, koliko bolnikov je zdravih pet let po diagnozi - in takih je skoraj 60 odstotkov.
Od leta 1983, odkar delam na Onkološkem inštitutu, je ta delež s 30 odstotkov narasel na 60.
Če upoštevamo še dejstvo, da danes zboli veliko več ljudi kot pred tremi desetletji, je 60 odstotkov zelo dobra številka. Lahko torej rečemo, da je danes zdravljenje raka, seveda odvisno od vrste, v velikem deležu uspešno." (Vir: 13)
Merilo je podatek, koliko bolnikov je zdravih pet let po diagnozi - in takih je skoraj 60 odstotkov.
Od leta 1983, odkar delam na Onkološkem inštitutu, je ta delež s 30 odstotkov narasel na 60.
Če upoštevamo še dejstvo, da danes zboli veliko več ljudi kot pred tremi desetletji, je 60 odstotkov zelo dobra številka. Lahko torej rečemo, da je danes zdravljenje raka, seveda odvisno od vrste, v velikem deležu uspešno." (Vir: 13)
"V 30 letih se je ozdravitev raka povečala za 30 odstotkov, zato lahko pričakujemo, da se bo ozdravitev v prihodnje povečevala še hitreje. Iz konkretnih podatkov lahko sklepamo, da je to obdobje nekje med 30 in 50 leti. Morda sem pesimističen in se bo to zgodilo še prej." (Vir: 13)
"Veliko bolnikov v stiski, ko napoved ni dobra, išče pomoč pri zdravilcih, v tako imenovanih alternativnih metodah - nekateri poskušajo raka izstradati in podobno. Kako škodljivi so lahko taki postopki?
Določen delež tovrstnih zdravljenj ni škodljiv, velik delež pa je." (Vir: 13)
Določen delež tovrstnih zdravljenj ni škodljiv, velik delež pa je." (Vir: 13)
"Ključnega pomena za zdravljenje raka je zgodnje odkrivanje te bolezni. Zakaj je to tako pomembno? Rak nastane iz ene same mutacije v eni sami celici, ki se potem deli in deli, s tem pa se poveča možnost, da se takšne celice razširijo po telesu." (Vir: 13)
"Razvoj na področju imunoterapije je še v začetkih. Ta omogoča, da z zdravili stimuliramo lasten imunski sistem, da se bojuje proti rakavim celicam v telesu. Z zdravili torej blokiramo mehanizem, s katerim se rak ščiti pred imunskim sistemom telesa, torej pred našo obrambo.
Na tem področju pričakujem še veliko odkritij, razvoj je vse bolj hiter in s tem se viša tudi krivulja preživetja.
Omenil pa sem že gensko terapijo." (Vir: 13)
Na tem področju pričakujem še veliko odkritij, razvoj je vse bolj hiter in s tem se viša tudi krivulja preživetja.
Omenil pa sem že gensko terapijo." (Vir: 13)
Zdravnike sem spraševal, zaradi česa zboliš, in so mi odgovorili, da je največ v glavi - stres.
K bolezni lahko pripomore tudi hrana, neredno prehranjevanje.
Bil sem zmotno prepričan, da je surova zelenjava zdrava. Ampak hrana z veliko vlaknin je težje prebavljiva, in to ima lahko negativne posledice, tako kot premastna hrana, živalske maščobe ... (Vir: 11)
K bolezni lahko pripomore tudi hrana, neredno prehranjevanje.
Bil sem zmotno prepričan, da je surova zelenjava zdrava. Ampak hrana z veliko vlaknin je težje prebavljiva, in to ima lahko negativne posledice, tako kot premastna hrana, živalske maščobe ... (Vir: 11)